8 maj 2016

BEZ WYRZECZEŃ | RAFFAELLO


- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- 1 miarka kazeiny o smaku waniliowym (można użyć ekstraktu waniliowego + np. miodu)
- optymalnie migdały

Polewa:

- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
- optymalnie np. miód / ksylitol do posłodzenia 
 Wiórki miksować aż się rozdrobnią i zaczną się kleić. Dodawać olej kokosowy oraz odżywkę. Konsystencja nie powinna być zbyt sucha - jeśli jest, dodać odrobinę ciepłej wody. Masa ma być lepka i odchodzić od dłoni przy formowaniu jej w kuleczki. Do środka można dodawać średnej wielkości migdały. Gotowe kulki wstawić do lodówki. 

Wszystkie składniki na polewę wymieszać razem na jednolitą konstystencję. Zanurzyć kulki w polewie lub delikanie je nią polać. Wstawić na godzinę do lodówki.



Spróbujcie koniecznie!
Całuję, Justyna ;-*

2 komentarze:

  1. Ostatnio dostałam olej kokosowy, mogę testować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ja uwielbiam raffaello, moje ulubione slodycze. moja mama robila kiedys tez takie ciasto "raffaello", tez pyszne, ale Twoj pomysl jest rowniez ciekawy!
    olabrzeska.pl

    OdpowiedzUsuń