14 lip 2015

UK: Tuesday morning


Dziś kolejny z moich niezawodnych przepisów na naleśniki. Brzmi banalnie, jednak robiąc masę na oko
 nie zawsze wszystko szło tak, jakbym tego chciała. Znacie to? Raz nie odklejają się od patelni, innym razem wychodzą za suche. Po wielu próbach udało mi się w końcu opanować przygotowywanie naleśników do perfekcji. Przepis z serii to musi się udać!

Składniki:
2 jajka (średniej wielkości)
300 ml mleka
125 g mąki pszennej
40 g masła (nie polecam zastępować go produktami typu Delma itp.)
szczypta soli

dowolne dodatki

Zaczynamy:

1. Roztapiamy masło w mikrofali bądź w rondelku na małym ogniu.
2. Mieszamy składniki mokre za pomocą trzepaczki/miksera, następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli.
3. Smażymy cienkie naleśniki na wcześniej rozgrzanej patelni z każdej strony do momentu, aż będą rumiane bez dodawania tłuszczu na patelnię!
4. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja zdecydowałam się dziś na powidła węgierkowe i cząstki pomarańczy. Połączenie idealne, spróbujcie koniecznie!


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz