25 maj 2015

Farfalle ze szpinakiem i ziarnami słonecznika



Jeden z mitów na temat zdrowego odżywiania głosi, że chcąc przygotować posiłek, musimy dysponować dużą porcją wolnego czasu. Jak się okazuje, na przygotowanie obiadu bogatego w żelazo, zdrowe tłuszcze i błonnik potrzebujemy nie więcej niż 15 minut. Mniej więcej tyle samo czasu zajmuje nam przygrzanie bomby kalorycznej, jaką jest pizza.


Potrzebujemy: 
100 g makaronu Farfalle z pszenicy durum
200 g szpinaku (najlpiej kupić gotowy z dodatkiem śmietanki; świeży dusimy, a następnie dodajemy sos Knorr do warzyw na ciepło)
małą garść łuskanego słonecznika
optymalnie starty żółty ser


Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy i przez chwilę gotujemy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy ze szpinakiem. Posypujemy ziarnami słonecznika. Można także dodać trochę startego żółtego sera. Tak, to wszystko. Przygotowanie jest równie banalne jak w opisie powyżej. 
Danie jest bardzo sycące i co najważniejsze, bogate w ważne składniki odżywcze. Żelazo, witamina C, beta-karoten oraz luteina zawarte w szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną, jest bogatsza w białko, tłuszcze oraz witaminy niż zwykła mąka pszenna. Zawarte w ziarnach słonecznika witaminy wpływają dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz