Żadną nowością nie będzie dla Was to, że w Polsce wraz z falą zdrowego odżywiania, przyszła też moda na bataty. Ci, którzy już próbowali, z pewnością docenili ich słodkawy, delikatny smak. Moja chwila nadeszła dopiero dziś. Byłam ciekawa co wyniknie z tego eksperymentu. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to jedno z najlepszych zaskoczeń kulinarnych dla mojego podniebienia!
Czego potrzebujemy?
(wystarczy na 3 porcje)
1 średni batat
duży filet z kurczaka
oliwa z oliwek
przyprawy: wędzona papryka (chili), pieprz, sól, curry, kurkuma, ulubione zioła
wybrane składniki do przygotowania sałatki
Sposób przygotowania:
Filet kroimy na mniejsze kawałki. Z 2 łyżek oliwy i przypraw robimy marynatę, w której obtaczamy kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 25 min.
W międzyczasie zaczynamy przygotowywać batata. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem lub bez) i pozostawiamy do nagrzania. Blaszkę wykładamy folią aluminiową . Batata nie obieramy ze skórki, kroimy w łódeczki/paski i wykładamy na folię. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Pieczemy kurczaka (już bez dodawania tłuszczu) do momentu jego zarumienienia. Następnie podlewamy go odrobiną wody i przykrywamy patelnię. Pozostawiamy go na kilka minut do podduszenia.
Sałatkę przygotowujemy według własnego uznania. Ja użyłam: brokuły, ser feta, prażone pestki dyni, kukurydzę oraz pomidora.
Jedliście kiedyś bataty?
Jakie są Wasze odczucia co do nich?
Jakie są Wasze odczucia co do nich?
Smacznego i miłego dnia!
Justyna ;-*
Jeszcze nie próbowałam, ale muszę to nadrobić ! :-D
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!!
Usuń