6 cze 2015

Pancakes z truskawkami


Naleśniki królują na moim talerzu niemal w każdy weekend. Najczęściej wybieram wersję amerykańską.. Wykorzystując w pełni sezon truskawkowy, zjadam je w każdej postaci. Tym razem wykorzystałam je jako dodatek do pancakes. Smakowały obłędnie. Jeżeli macie ochotę na niebanalny posiłek to rozgrzewajcie patelnię!

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oliwy/oleju

Korzystałam już z wielu przepisów, ale ten jest niezawodny i za każdym razem naleśniki wychodzą idealne. W przypadku zastąpienia maślanki mlekiem nie wyjdą równie puszyste. Zaczynamy od wymieszania ze sobą składników mokrych, a następnie stopniowo dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Miksujemy wszystkie składniki na gęstą, gładką masę. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smażymy pancakes z dwóch stron przez kilka minut. Pomimo dodania tłuszczu do masy radziłabym jeszcze skropić nim patelnię. z tej porcji wyjdzie ich około 10 sztuk. 




Naleśniki podajemy z cukrem pudrem i zblendowanymi truskawkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz