Moje zamiłowanie do tworzenia w kuchni poczułam już kilka dobrych lat temu. Przez ten czas nauczyłam się naprawdę dużo. Pod względem kulinarnym również jestem samoukiem. Gotowanie i pieczenie sprawia mi dużo radości. Jeszcze więcej kiedy mam przy sobie kogoś do pomocy. Ostatnio tworzyłam prawdziwe cuda w kuchni z Sandrą (klik).
Dziś mam dla Was zapowiadany już wcześniej post jakiego jeszcze tu nie było. Jeżeli w kuchni potraficie jedynie zagotować wodę na herbatę (lub trochę więcej) to gwarantuję, że po dokładnym zapoznaniu się z tym postem wyczarujecie niesamowity deser, którym zachwycicie każdego.
SKŁADNIKI
Mus malinowy:
150g mrożonych/świeżych malin
1 łyżka żelatyny i 2 łyżki wody
15g cukru pudru
Mus czekoladowy:
100g czekolady mlecznej/deserowej
200ml śmietanki UHT 30%
2 żółtka
Dekoracja:
świeże maliny
PRZEPIS
Mus malinowy
- Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Możemy zrobić to w mikrofali (podgrzewamy kilkanaście sekund, co chwilę mieszając).
- Do malin dodajemy cukier puder.
3. Miksujemy za pomocą miksera/blendera.
4. Maliny łączymy z rozpuszczoną żelatyną.
5. Gotowy mus wlewamy na dno szklaneczek.
6. Wstawiamy do lodówki.
Mus czekoladowy
1. Śmietankę ubijamy.
2. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy na chwilę, aby ostygła.
5. Gotowym musem pokrywamy mus malinowy, dekorujemy malinami.
Przepis zaczerpnięty z książki Pawła Małeckiego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz